Hörneå bys hemsida www.becken.se
Nytt tak på Hörnefors Brukskyrka
Se tillägg i slutet av denna artikel med bilder från taklagsfesten.
Nyligen skrevs en artikel om Rosornas Kyrka i Hörnefors. Här ska istället berättas om den föregående kyrkan på Bruket i Hörnefors. Den gamla träkyrkan byggdes och invigdes de sista åren på 1700-talet. Den byggdes om och förlängdes under 1800-talets första hälft till dess nuvarande form.
Brukskyrkan har förärats många artiklar på Becken-Webben. En annan som tillägnat kyrkan intresse är Bo Sundin, tidigare länsantikvarie vid Länsstyrelsen Västerbotten. I boken "Husen som överlevde Umeå" beskrivs Bruket i Hörnefors och dess kyrka. Detta var temat i en artikel på Becken-Webben, om "Bruket som inte överlevde Hörnefors".
Bild 1. Brukskyrka i Hörnefors, nu med nytt tak på långhuset. Tyvärr fotat en mulen och regnig dag, vilket även betyder att denna artikel skrivs då andra göromål utomhus får vänta.
Kyrkan är kulturminnesskyddad. När dess tak nu ska bytas är det viktigt att detta blir rätt gjort. Här gäller inte plåt eller takpannor. Här ska det vara trä och tjära.
Begreppet spåntak känner många till, som utgörs av ganska tunna spån av gran eller furu. En kyrka kostades på tjockare spån som ska hålla länge, kallat "stavspån" eller "kyrkspån". Så är även fallet med Brukskyrkan i Hörnefors.
Bild 2. Stavspån lagda med överlappning.
Det nya taket invigs med taklagsfest och folkmusik på lördagen 2024-08-31 kl 17.00. Kanske hinner hemsidans Redaktion dit?
Gunnar Engström, 2024-08-25
Tillägg 2024-08-31/2024-09-09
Becken-Webbens Redaktion var på plats då taket invigdes lördagen den 31:a augusti. Detta tillägg skrevs - men - lades ut med viss fördröjning. Det fick bli som ett tillägg istället för separat artikel.
Bild 3. Kyrkoherde Moa Baek berättar om taket och dess tillblivelse.
Byta av tak gjordes av ett företag från Österbotten och detta i enlighet med gamla traditioner och med rätt kvalitet på spånet. Spånet ska vara tillverkat av kärnved, med andra ord den kådrika kärnan av tall. Sådana tallar är idag mer sällsynta, kanske hittas mer av dessa träd i Finland? Därefter håller Moa en stund av andakt innan hon överlämnar ord och musik till de i bild 4.
Bild 4. Spelmännen är från grannen i söder - Nordmaling - Peter Sigvardsson, Arne Eriksson och Hans-Olov Eriksson.
Kyrkoherde Moa Baek hade folkmusikvänner i Nordmaling som hon rekryterade till taklagsfesten. Dessa var av hög kvalitet och spelade och sjöng, allt från Jan Johanssons Jazz på Svenska med Visa från Utanmyra i egen tolkning. En ambition var att lägga ut en kort video eller musiksekvens från Nordmalingstrion. Tyvärr blev det svårt med den digitala omvandlingen av det inspelade för att lägga ut på hemsidan.
Bild 5. Ordförande för Stiftelsen Hörnefors bruk - Lars Hammarstedt - avslutar ceremonin.
Hörnefors Brukskyrka ägs av Stiftelsen Hörnefors bruk. Ordförande Lars Hammarstedt berättade om process med ansökningar och ekonomi (bild 5). Renoveringen kostade 1.5 miljoner varav 1.3 miljoner har tillförts av Länsstyrelsen Västerbotten. Den resterande summan tillfördes av Umeå Kommun. Brukskyrkan är kulturminnesskyddad och kräver kvalitativt underhåll vilket förklarar Länsstyrelsens del i kostnaderna. Becken-Webben har tidigare berättat om kyrkans kulturstatus.
En annan aktör i sammanhanget är den nyligt återstartade Hörnefors Hembygdsförening vars ordförande Anders Agdahl medverkade under invigningen.
Gunnar Engström, 2024-09-09
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se